SELAMAT DATANG

Blog ni hanya sekadar luahan rasa jer.... saya menulis atas dasar pengalaman saya selama mengharungi hidup ni ... Jika ader yg terasa pada kata2 yg ditulis, saya mohon maaf.. tak terlintas dihati ni utk mengutuk, mengata mahupun aper sahaja... Saya cuma manusia biasa....Anggap ni cuma bacaan ringan yer... Terima kasih sbb mengikuti blog saya ni.....:P

Saturday, December 22, 2012

resepi black pepper sauce yg paling senang.....

As-salam......

Mmmm... disebabkan petang ni ader wat BBQ kat umah pakcik.... so, malam tadi agak sibuk gak ler menyiapkan bahan-bahan utk perap ngan sos nyer.... x mo berlagak cuma nak beri sikit ilmu di dada.... iaitu resepi black pepper sauce yg paling senang dan mudah..... serius, memang senang giler sbb ni ler sos yg selalu saya buat tiapkali ader BBQ.... hu3.... jimat masa dan kos pun x banyak mana.... dapat banyak plak tu.....

Ok, kiter mulakan ngan bahan2 nyer lah yer.... utk pengetahuan korang, saya ni jenis masak x reti nak sukat2 kuantiti barang.... semua jenis agak2 jer... kecuali kuih ler yer sbb kuih ni kalau terlebih tepung, mau keras kuih tu plak..... ha3.....

Bahan2 :

1. bawang besar ... saya guna cuma 4 biji je... blend....

2. sos tiram

3. kiub pati ayam - ini yg penting.... saya guna cuma 4 pcs jer....

4. sos cili.... this brand is the best.....

5. lada hitam yg telah diblender.... lada hitam ini jgn terlebih sgt sbb takut pedas... kena agak2 la yer.... blender


kicap

6. Planta ataupun Buttercup..... saya pakai buttercap jer...
7. Sedikit air
8. Sedikit tepung gandum

Cara membuat nyer.....

cairkan buttercup dulu......

Setelah cair, masukkan bawang merah yg telah diblender.... masa hingga naik minyak...
kemudian, masukkan kiub pati ayam..... masak hingga kiub tersebut hancur....


selepas itu, masukkan lada hitam yg telah diblender tadi......


kemudian, masukkan sepeket cili sos, sos tiram, kicap dan sedikit air......... air kena agak2 sbb takut cair plak.....

dan seandainyer sos tadi cair, blenderkan tepung gandum + air..... kemudian masukkan ke dalam sos itu tadi..... Gaul rata... tak perlu letak garam, ajinomoto atau pun gula.....




sos telah siap dimasak.....

.

Senang je kan..... Selamat Mencuba......

Sekian..... ^__~

108 comments:

  1. Sos tiram ngn kicap tu msukkn 1botol terus ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah, satu botol... tp ni botol kecil tau...

      Delete
  2. kenapa sesetengah respi kata ade bubuh fresh milk? ape bezanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x pasti plak... tp so far, saya buat ni jadi jer... hu3... :)

      Delete
  3. salam.. kalau guna semua satu botol anggaran untuk berapa kilo ayam ya.. kalau simpan dalam peti ais, boleh tahan berapa lama ya sos ni.. terima kasihhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually, banyak bleh dapat banyak sebenarnyer sos blackpepper ni.... saya x bleh buat anggaran tp lebih dari 3 kg ayam gak la... ni anggaran saja tau... berapa lamableh tahan tu, itu saya tak pasti sebab biasanya sos ni abis on that time... he3.. sebab tiada bahan pengawet, mungkin x bleh simpan lama sgt kot.... :)

      Delete
  4. dah pakai sos tiram,cili,kicap dan kiub ayam tu kira mcm ada pengawet juga.. bole tahan simpan dlm peti ais lebih dr 2 minggu dalam bekas/botol yg kedap udara dan kering. Tapi simpan bila dah betul sejuk jgn tgh panas plak..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. lpas smpan dlm peti ais.nk gune blik blh pnaskan?tkt nnti hangit ke ape kot

      Delete
  5. Replies
    1. untuk burger bleh... kalau lebihkan black pepper, confirm rasa mcm prosperity burger.... :)

      Delete
  6. Emm kalo TAK guna planta or buttercup or sebarang jenis mentega boleh tak?

    ReplyDelete
  7. blackpaper tu camno eh...blander dgn air jer ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. blackpepper tu nak diblender bersama bawang pun bleh.... blender dgn air pun bleh... blender kering pun bleh... ditumbuk shj pun bleh... wah, serba bleh ni.. he3.. :)

      Delete
  8. air agak2 bnyk mne yew...??

    ReplyDelete
    Replies
    1. air utk bawang, lada hitam and tepung gandum - air tu agak2 dpt blend bahan tersebut.... x de sukatan spesifik.... :)

      Delete
  9. kalau tambah dgn cendawan dlam tin tu apa jadi yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..lawak jawapan sis..😂
      Saye rase best letak cendawan..hihihi

      Delete
    2. Haha..lawak jawapan sis..😂
      Saye rase best letak cendawan..hihihi

      Delete
    3. Sy ltk button mushroom tu.. dah mcm black pepper mushroom sauce! Best sgt! Smpi kene buat dua kali sbb cpt habis! Alhamdulillah sume kata sedap! Thanks Sha! 🌸

      Delete
    4. Alhamdulillah..... sama2, tima kasih sudi cuba.... ilmu utk dikongsi2... :) :)

      Delete
    5. @BruhhItsCamila1 Kalau letak button mushroom tu nak masukkannya time bila ?

      Delete
  10. Pekat cili sos tu 1kg punye ye? Letak semua skali ke?

    ReplyDelete
  11. senang je rupenye.. nk try la.. thanks sis share resepi :)

    ReplyDelete
  12. sis,ajar la pulak untuk wat sos mash potato :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply.... mash potato?? ala, sis x expert sangat ler dear... he3... sorry bebanyak yer.... :)

      Delete
  13. terima kasih banyak2 ats perkongsian ilmu yg simple ni,hepy nak cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, simple kan?? cuba ler... ader ilmu skit, kiter share2 la... :)

      Delete
  14. Replies
    1. sama2.... ader ilmu, kiter kongsi sama2... ^__~

      Delete
  15. nak cuba lah dah lama mencari rsipi ni..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la.... senang dan mudah... selamat mencuba yer... :)

      Delete
  16. kalau takyah taruk sos tiram tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, lambat reply... x pernah cuba plak kalau x taruk sos tiram... rasanyer biler taruk sos tiram ni, kuah lebih pekat skit... rasa nyer la yer... :)

      Delete
  17. Replies
    1. lada hitam tu, kena agak2..... nak pedas bubuh lebih, kalau biasa2 jer pedas dia, bubuh skit je la.... :)

      Delete
  18. emm sis ni leh buat utk perap n pencecah skali la yeee...ok sy nk try lah...tq kongsi ilmu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf, lambat reply.... bleh jer utk perap n pencicah... cuba la, senang dan mudah... ^__~

      Delete
  19. bape jam kne masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perlu lama... masak sehingga dia menggelegak... :)

      Delete
  20. bubuh sos lada hitam replace lada hitam yg blend tu boleh ke

    ReplyDelete
  21. Kicap tu nak letak berapa banyak.. abiskan 1 botol k

    ReplyDelete
    Replies
    1. kicap tu kena agak2 hitam... kalau x cukup hitam, bubuh lg yer... :)

      Delete
  22. blender = pengisar
    blend = kisar
    lain maknanya tu...

    ReplyDelete
  23. sos tiram tu agak2 bnyk mne eak?

    ReplyDelete
  24. dah try buat.sedap ! tq for the recipe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2.... he3... ader ilmu skit2, share la ngan kengkawan.... :)

      Delete
  25. sos nie kalau buat untuk bbq blh k

    ReplyDelete
  26. sorry lambat reply.... bleh kalau nak buat utk BBQ... :)

    ReplyDelete
  27. tq sbb share resipi...dah try buat sos black paper ni utk BBQ...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... sama2.... senang jer kan?? hu3, aper pun tima kasih sbb singgah ke blog saya ni.... :) :)

      Delete
  28. Nape sy buat rase masam ek.. mmg gune 1pkt sos cili..sebijik same sy beli...ke mmg sos nim rase mcm tu..hikhik

    ReplyDelete
  29. sorry for late reply.... sos ni x masam pun... atau sos yg cik guna ni mmg dah masam.... better rasa dulu sos tersebut sebelum tuang ke dalam masakan..
    Tq

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Pening la.. Kejap bawang besar,kejap bawang merah.. Which one? Mmg nampak bawang merah tp bawang besar pun ada warna merah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawang besar bleh, bawang merah pun bleh... tp saya lebih suker pakai bawang besar... senang skit nak kupas... he3... 😉😉

      Delete
    2. bawang besar bleh, bawang merah pun bleh... tp saya lebih suker pakai bawang besar... senang skit nak kupas... he3... 😉😉

      Delete
  34. dah cuba mmg sedap , tapi sbb saya makan berdua semua kuantiti sy kurang kan ... hehehehhe tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... sama2, dear... sedap kan...😊😊😊

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    3. Alhamdulillah... sama2, dear... sedap kan...😊😊😊

      Delete
  35. waa..review sume kata best,wajib cuba nie..tq share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Alhamdulillah.... mesti cuba tau.... ����

      Delete
  36. Sis buat black paper sos tu x cair ke??
    Sbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...

    ReplyDelete
  37. Sis buat black paper sos tu x cair ke??
    Sbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...

    ReplyDelete
  38. Sis buat black paper sos tu x cair ke??
    Sbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak letak tepun gandum utk bagi pekat, dik.... blendkan tepung gandum dengan air, then masukkan dalam black pepper sauce tu untuk bagi pekat.... Selamat mencuba.... :)

      Delete
  39. Thx sis.. Saya suka resepi yg simple n mudah. Cpt siap n cpt bole makan.. :)

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Tepun gandum bape sudu kak..air bape cawan

    ReplyDelete
  42. Replies
    1. tepung gandum 3 sudu + air satu cawan diblender bersama yer, dik

      Delete
    2. Assalamualaikum sis,if tepung gandum + air camtu je tnpa blend,blh tak??

      Delete
    3. Assalamualaikum sis,if tepung gandum + air camtu je tnpa blend,blh tak??

      Delete
    4. wa'alaikumussalam... sorry, lambat reply... kalau x blend, nanti tepung tu ketul2, dik... kalau x nak blend, adik kacau dulu then tapis kan.... :)

      Delete
  43. berapa pax boleh makan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak bleh dapat ni... dalam 20+ org pun bleh makan...

      Delete
  44. sis, kicap tu letak 1 botol kecik jugak ker..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply.... kicap x payah sampai satu botol, dik... cukup sekadar hitamkan kuah tu jer.... agak2 dah hitam, berhenti bubuh kicap yer... selamat mencuba... :) :)

      Delete
  45. Terima kasih berkongsi resepi ya sis.Saya makan dgn kambing golek....ramai yang puji resepi sis ini.
    Halalkan ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... ilmu utk dikongsi2, dik.... Akak halalkan dunia akhirat... :)

      Delete
  46. kamaruddinismail76@gmail.comApril 30, 2017 at 6:31 PM

    Terima kasih sha.. mmg best.. cuma nak sedap sangat tambah susu full cream.. hmmm.. kompem kalah kedai punya.. hahahha

    ReplyDelete
  47. Alhamdulillah.... sama2... 😊😊

    ReplyDelete
  48. As salam kak..knape ye klau pkai sos black pepper kimball tu saja rasa tk sedap..kuat sgt black peppernya. Skarang bru thu rupanya kna masak sndiri dr bahan yg brlainan baru rasa sedap black pepper tu kn.

    ReplyDelete
  49. Sedap..dlm byk2 resipi black pepper yg ni paling sdap di mkn dgn kambing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... tima kasih kerana mencuba....

      Delete
  50. Nnti nk cuba add catering no nnti

    ReplyDelete