As-salam......
Mmmm... disebabkan petang ni ader wat BBQ kat umah pakcik.... so, malam tadi agak sibuk gak ler menyiapkan bahan-bahan utk perap ngan sos nyer.... x mo berlagak cuma nak beri sikit ilmu di dada.... iaitu resepi black pepper sauce yg paling senang dan mudah..... serius, memang senang giler sbb ni ler sos yg selalu saya buat tiapkali ader BBQ.... hu3.... jimat masa dan kos pun x banyak mana.... dapat banyak plak tu.....
Ok, kiter mulakan ngan bahan2 nyer lah yer.... utk pengetahuan korang, saya ni jenis masak x reti nak sukat2 kuantiti barang.... semua jenis agak2 jer... kecuali kuih ler yer sbb kuih ni kalau terlebih tepung, mau keras kuih tu plak..... ha3.....
Bahan2 :
|
1. bawang besar ... saya guna cuma 4 biji je... blend.... |
|
2. sos tiram |
|
3. kiub pati ayam - ini yg penting.... saya guna cuma 4 pcs jer.... |
|
4. sos cili.... this brand is the best..... |
|
5. lada hitam yg telah diblender.... lada hitam ini jgn terlebih sgt sbb takut pedas... kena agak2 la yer.... blender |
|
|
|
|
kicap |
6. Planta ataupun Buttercup..... saya pakai buttercap jer...
7. Sedikit air
8. Sedikit tepung gandum
Cara membuat nyer.....
|
cairkan buttercup dulu...... |
|
Setelah cair, masukkan bawang merah yg telah diblender.... masa hingga naik minyak... |
|
kemudian, masukkan kiub pati ayam..... masak hingga kiub tersebut hancur.... |
|
selepas itu, masukkan lada hitam yg telah diblender tadi...... |
|
kemudian, masukkan sepeket cili sos, sos tiram, kicap dan sedikit air......... air kena agak2 sbb takut cair plak..... |
|
|
|
dan seandainyer sos tadi cair, blenderkan tepung gandum + air..... kemudian masukkan ke dalam sos itu tadi..... Gaul rata... tak perlu letak garam, ajinomoto atau pun gula..... |
|
|
|
|
|
|
sos telah siap dimasak..... |
|
|
.
Senang je kan..... Selamat Mencuba......
Sekian..... ^__~
Sos tiram ngn kicap tu msukkn 1botol terus ke
ReplyDeletea'ah, satu botol... tp ni botol kecil tau...
DeleteHaah...1 botol terus ke??
ReplyDeleteyup, 1 botol kecil sos tiram.... :)
Deletekenapa sesetengah respi kata ade bubuh fresh milk? ape bezanya..
ReplyDeletesaya x pasti plak... tp so far, saya buat ni jadi jer... hu3... :)
Deletesalam.. kalau guna semua satu botol anggaran untuk berapa kilo ayam ya.. kalau simpan dalam peti ais, boleh tahan berapa lama ya sos ni.. terima kasihhh..
ReplyDeleteActually, banyak bleh dapat banyak sebenarnyer sos blackpepper ni.... saya x bleh buat anggaran tp lebih dari 3 kg ayam gak la... ni anggaran saja tau... berapa lamableh tahan tu, itu saya tak pasti sebab biasanya sos ni abis on that time... he3.. sebab tiada bahan pengawet, mungkin x bleh simpan lama sgt kot.... :)
Deletedah pakai sos tiram,cili,kicap dan kiub ayam tu kira mcm ada pengawet juga.. bole tahan simpan dlm peti ais lebih dr 2 minggu dalam bekas/botol yg kedap udara dan kering. Tapi simpan bila dah betul sejuk jgn tgh panas plak..tq
ReplyDeletetq for your info... ^__~
Deletelpas smpan dlm peti ais.nk gune blik blh pnaskan?tkt nnti hangit ke ape kot
Deletesalam...untuk burger blh ke?
ReplyDeleteuntuk burger bleh... kalau lebihkan black pepper, confirm rasa mcm prosperity burger.... :)
DeleteEmm kalo TAK guna planta or buttercup or sebarang jenis mentega boleh tak?
ReplyDeleteaper2 jenis mentega pun bleh... :)
Deleteblackpaper tu camno eh...blander dgn air jer ker
ReplyDeleteblackpepper tu nak diblender bersama bawang pun bleh.... blender dgn air pun bleh... blender kering pun bleh... ditumbuk shj pun bleh... wah, serba bleh ni.. he3.. :)
Deleteair agak2 bnyk mne yew...??
ReplyDeleteair utk bawang, lada hitam and tepung gandum - air tu agak2 dpt blend bahan tersebut.... x de sukatan spesifik.... :)
Deletekalau tambah dgn cendawan dlam tin tu apa jadi yer?
ReplyDeletex tau...
DeleteHaha..lawak jawapan sis..😂
DeleteSaye rase best letak cendawan..hihihi
Haha..lawak jawapan sis..😂
DeleteSaye rase best letak cendawan..hihihi
Sy ltk button mushroom tu.. dah mcm black pepper mushroom sauce! Best sgt! Smpi kene buat dua kali sbb cpt habis! Alhamdulillah sume kata sedap! Thanks Sha! 🌸
DeleteAlhamdulillah..... sama2, tima kasih sudi cuba.... ilmu utk dikongsi2... :) :)
Delete@BruhhItsCamila1 Kalau letak button mushroom tu nak masukkannya time bila ?
DeletePekat cili sos tu 1kg punye ye? Letak semua skali ke?
ReplyDeleteyup... letak semua... :)
Deletesenang je rupenye.. nk try la.. thanks sis share resepi :)
ReplyDeleteyup... senang kan?? sama2... ^__~
Deletesis,ajar la pulak untuk wat sos mash potato :D
ReplyDeletesorry for late reply.... mash potato?? ala, sis x expert sangat ler dear... he3... sorry bebanyak yer.... :)
Deleteterima kasih banyak2 ats perkongsian ilmu yg simple ni,hepy nak cuba
ReplyDeleteyup, simple kan?? cuba ler... ader ilmu skit, kiter share2 la... :)
DeleteTenkiu sis.
ReplyDeletesama2.... ader ilmu, kiter kongsi sama2... ^__~
Deletenak cuba lah dah lama mencari rsipi ni..tq
ReplyDeletecuba la.... senang dan mudah... selamat mencuba yer... :)
Deletekalau takyah taruk sos tiram tak boleh ke?
ReplyDeletesorry, lambat reply... x pernah cuba plak kalau x taruk sos tiram... rasanyer biler taruk sos tiram ni, kuah lebih pekat skit... rasa nyer la yer... :)
Deletelada hitam tu brape sudu
ReplyDeletelada hitam tu, kena agak2..... nak pedas bubuh lebih, kalau biasa2 jer pedas dia, bubuh skit je la.... :)
Deleteemm sis ni leh buat utk perap n pencecah skali la yeee...ok sy nk try lah...tq kongsi ilmu
ReplyDeletemaaf, lambat reply.... bleh jer utk perap n pencicah... cuba la, senang dan mudah... ^__~
Deletebape jam kne masak
ReplyDeletex perlu lama... masak sehingga dia menggelegak... :)
Deletebubuh sos lada hitam replace lada hitam yg blend tu boleh ke
ReplyDeletebleh jer.... :)
DeleteKicap tu nak letak berapa banyak.. abiskan 1 botol k
ReplyDeletekicap tu kena agak2 hitam... kalau x cukup hitam, bubuh lg yer... :)
Deleteblender = pengisar
ReplyDeleteblend = kisar
lain maknanya tu...
ha3.... ok2.. baru perasan.... tq... :)
Deletesos tiram tu agak2 bnyk mne eak?
ReplyDelete1 botol kecil..... :)
Deletedah try buat.sedap ! tq for the recipe. :)
ReplyDeletesama2.... he3... ader ilmu skit2, share la ngan kengkawan.... :)
Deletesos nie kalau buat untuk bbq blh k
ReplyDeletesorry lambat reply.... bleh kalau nak buat utk BBQ... :)
ReplyDeletetq sbb share resipi...dah try buat sos black paper ni utk BBQ...sedap...
ReplyDeleteAlhamdulillah.... sama2.... senang jer kan?? hu3, aper pun tima kasih sbb singgah ke blog saya ni.... :) :)
DeleteNape sy buat rase masam ek.. mmg gune 1pkt sos cili..sebijik same sy beli...ke mmg sos nim rase mcm tu..hikhik
ReplyDeletesorry for late reply.... sos ni x masam pun... atau sos yg cik guna ni mmg dah masam.... better rasa dulu sos tersebut sebelum tuang ke dalam masakan..
ReplyDeleteTq
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletePening la.. Kejap bawang besar,kejap bawang merah.. Which one? Mmg nampak bawang merah tp bawang besar pun ada warna merah..
ReplyDeletebawang besar bleh, bawang merah pun bleh... tp saya lebih suker pakai bawang besar... senang skit nak kupas... he3... 😉😉
Deletebawang besar bleh, bawang merah pun bleh... tp saya lebih suker pakai bawang besar... senang skit nak kupas... he3... 😉😉
Deletedah cuba mmg sedap , tapi sbb saya makan berdua semua kuantiti sy kurang kan ... hehehehhe tq sis
ReplyDeleteAlhamdulillah... sama2, dear... sedap kan...😊😊😊
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
DeleteAlhamdulillah... sama2, dear... sedap kan...😊😊😊
Deletewaa..review sume kata best,wajib cuba nie..tq share resepi
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteThis comment has been removed by the author.
DeleteAlhamdulillah.... mesti cuba tau.... ����
DeleteSis buat black paper sos tu x cair ke??
ReplyDeleteSbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...
Sis buat black paper sos tu x cair ke??
ReplyDeleteSbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...
Sis buat black paper sos tu x cair ke??
ReplyDeleteSbb ade resepi lain letak tepung jagung/ ubi utk bgi sos tu likat...
Akak letak tepun gandum utk bagi pekat, dik.... blendkan tepung gandum dengan air, then masukkan dalam black pepper sauce tu untuk bagi pekat.... Selamat mencuba.... :)
DeleteThx sis.. Saya suka resepi yg simple n mudah. Cpt siap n cpt bole makan.. :)
ReplyDeletesama2.... Alhamdulillah... :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTepun gandum bape sudu kak..air bape cawan
ReplyDeleteTepung gandum bape sudu kak
ReplyDeletetepung gandum 3 sudu + air satu cawan diblender bersama yer, dik
DeleteAssalamualaikum sis,if tepung gandum + air camtu je tnpa blend,blh tak??
DeleteAssalamualaikum sis,if tepung gandum + air camtu je tnpa blend,blh tak??
Deletewa'alaikumussalam... sorry, lambat reply... kalau x blend, nanti tepung tu ketul2, dik... kalau x nak blend, adik kacau dulu then tapis kan.... :)
DeleteOk tq sis☺
ReplyDeletesama2... :)
DeleteDah cuba.. memang sedap...
ReplyDeleteAlhamdulillah, terima kasih... :)
DeleteButter tu bp byk ye
ReplyDeletebutter tu antara 2 @ 3 sudu... :)
Deleteberapa pax boleh makan?
ReplyDeletebanyak bleh dapat ni... dalam 20+ org pun bleh makan...
Deletesis, kicap tu letak 1 botol kecik jugak ker..??
ReplyDeletesorry for late reply.... kicap x payah sampai satu botol, dik... cukup sekadar hitamkan kuah tu jer.... agak2 dah hitam, berhenti bubuh kicap yer... selamat mencuba... :) :)
DeleteTerima kasih berkongsi resepi ya sis.Saya makan dgn kambing golek....ramai yang puji resepi sis ini.
ReplyDeleteHalalkan ya
Alhamdulillah.... ilmu utk dikongsi2, dik.... Akak halalkan dunia akhirat... :)
DeleteTerima kasih sha.. mmg best.. cuma nak sedap sangat tambah susu full cream.. hmmm.. kompem kalah kedai punya.. hahahha
ReplyDeleteAlhamdulillah... tima kasih...
DeleteAlhamdulillah.... sama2... 😊😊
ReplyDeleteAs salam kak..knape ye klau pkai sos black pepper kimball tu saja rasa tk sedap..kuat sgt black peppernya. Skarang bru thu rupanya kna masak sndiri dr bahan yg brlainan baru rasa sedap black pepper tu kn.
ReplyDeleteSedap..dlm byk2 resipi black pepper yg ni paling sdap di mkn dgn kambing
ReplyDeleteAlhamdulillah... tima kasih kerana mencuba....
DeleteNnti nk cuba add catering no nnti
ReplyDelete