As-salam semua....
Biler tgk bahan2 dia memang senang dan mudah sgt... so, aper tunggu lagi !!! balik jer keje, gi cari cream cheese.... terus buat.... Alhamdulillah, akhirnya jadi gak saya punyer cheese cake pandan leleh ni... disebabkan sagat halus x de, ternampak ler cheese yg agak kasar di atas kek tu... x pe ler, masuk perut pun hancur gak kan?? he3... ayat cover line...
So, bahan2 utk kek adalah seperti di bawah....
Kek
1. Telur - 4 biji (*)
2. Gula - 1/2 cawan (*)
3. Ovallete - 1 sudu besar (*)
4. Pewarna - beberapa titik
5. Perisa - 1 penutup botol
6. Tepung gandum - 1 setengah cawan
7. Baking powder - 1 sudu teh
8. Minyak masak @ minyak jagung - 1/4 cawan
- Pukul bahan2 yg bertanda (*) hingga kembang dan ringan
- Kemudian masukkan pewarna, perisa, tepung gandum, baking powder dan minyak masak @ minyak jagung.... kacau sehingga rata.
- Sapukan loyang dengan minyak dan tuangkan adunan kek tersebut.
- Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil utk mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam adunan.
- Pastikan air kukusan dimasak terlebih dahulu. Kukus kek selama 40 minit.
- Selepas kek dimasak, keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.
- Belah bahagian tengah kek dgn menggunakan benang.
Topping
1. Cream cheese - 250 gram
2. Susu pekat - 1/2 cawan
3. Susu cair - 1/2 cawan
4. Cheddar cheese blok
- Pukul bahan2 di atas sehingga sebati dan tidak berketul.
- Sapukan di bahagian tengah dan di atas kek
- Parutkan Chedder cheese blok di atas topping tadi... kalau dapat parut yg halus tu, lg cantik....
Ok la..... selamat mencuba yer kengkawan... Sekian.... :)
2. Gula - 1/2 cawan (*)
3. Ovallete - 1 sudu besar (*)
4. Pewarna - beberapa titik
5. Perisa - 1 penutup botol
6. Tepung gandum - 1 setengah cawan
7. Baking powder - 1 sudu teh
8. Minyak masak @ minyak jagung - 1/4 cawan
- Pukul bahan2 yg bertanda (*) hingga kembang dan ringan
- Kemudian masukkan pewarna, perisa, tepung gandum, baking powder dan minyak masak @ minyak jagung.... kacau sehingga rata.
- Sapukan loyang dengan minyak dan tuangkan adunan kek tersebut.
- Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil utk mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam adunan.
- Pastikan air kukusan dimasak terlebih dahulu. Kukus kek selama 40 minit.
- Selepas kek dimasak, keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.
- Belah bahagian tengah kek dgn menggunakan benang.
Topping
1. Cream cheese - 250 gram
2. Susu pekat - 1/2 cawan
3. Susu cair - 1/2 cawan
4. Cheddar cheese blok
- Pukul bahan2 di atas sehingga sebati dan tidak berketul.
- Sapukan di bahagian tengah dan di atas kek
- Parutkan Chedder cheese blok di atas topping tadi... kalau dapat parut yg halus tu, lg cantik....
Ok la..... selamat mencuba yer kengkawan... Sekian.... :)
No.5 tu perisa ape ye?
ReplyDeletetak kisah perisa aper... maksud nyer kalau :-
Delete1. perisa pandan - pewarna hijau
2. perisa strawberi - pewarna pink @ merah
3. perisa pisang - pewarna kuning
macam saya guna perisa pandan.... terpulang kalau awak nak pakai perisa aper pun.... tq sebab komen di blog saya... :)
Tepung gandum brand cap sauh tu bole ke
ReplyDeletesorry for late reply... bleh... tapi kena tapis yer... :) :)
Deletetq utk resepi..ingin cuba buat
ReplyDeletesama2.... In Shaa Allah, ader ilmu kiter kongsi sama2 yer... :) :)
DeleteSalam.. Klu kukus dengan bekas pelastik boleh ke.??
ReplyDeletewa'alaikumussalam..... maaf, lambar reply... bleh juga gunakan bekas plastik...
DeleteSalam tq for resepi mmg menjadi..
ReplyDeletewa'alaikumussalam..... Alhamdulillah, sama2... sharing is caring.. :) :)
DeleteAssalamualaikum. Kalau ovallete tu takde. Boleh ganti dgn benda lain ke? Atau memang kena guna ovallete tu juga.
ReplyDeleteMmg kena guna ovallete sbb ovallete yg melembutkan tekstur kek... 😊😊
DeleteMmg kena guna ovallete sbb ovallete yg melembutkan tekstur kek... 😊😊
DeleteSalam kak, saya cuba buat semalam tapi kek saya bahagian tengah tak lembut, agak pejal. kenapa ye?
ReplyDeleteMungkin sbb pukulan gula, telur dan ovallete x lama dan x ringan... make sure ketiga2 bahan ni dipukul sekata dan hingga bertanduk...
DeleteMungkin sbb pukulan gula, telur dan ovallete x lama dan x ringan... make sure ketiga2 bahan ni dipukul sekata dan hingga bertanduk...
Deleteassalam.. tepung tu kalo ganti ngn tepung span mix cake blh ke?
ReplyDeletesalam kak..kalau kite pukul gula, telur dan ovallate tu pakai blender boleh x?
ReplyDeleteSekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann ���� kene seruu aura rajn dtg ni��
ReplyDeleteSalam.saya pun nak tanya boleh tak blend je bahan2 tu.sbb saya xde mixer
ReplyDeleteesok saya buat... harap2 mnjadi.. pestime buat kek.. belek2 resepi.. sis punya rwsepi yg sempoii ..
ReplyDeleteesok saya buat... harap2 mnjadi.. pestime buat kek.. belek2 resepi.. sis punya rwsepi yg sempoii ..
ReplyDeletesalam cheese tu tatura kaa ?
ReplyDelete