SELAMAT DATANG

Blog ni hanya sekadar luahan rasa jer.... saya menulis atas dasar pengalaman saya selama mengharungi hidup ni ... Jika ader yg terasa pada kata2 yg ditulis, saya mohon maaf.. tak terlintas dihati ni utk mengutuk, mengata mahupun aper sahaja... Saya cuma manusia biasa....Anggap ni cuma bacaan ringan yer... Terima kasih sbb mengikuti blog saya ni.....:P

Sunday, October 12, 2014

cheese cake pandan leleh kukus yg sgt mudah...


As-salam semua.... 

Ari ni nak share buat cheese cake pandan leleh yg buat ari tu.... tq kak ida for your recipe !!! dulu pernah buat sekali then kek dia x naik ngan cantik... so, macam give up then x nak buat lg.... baru2 ni gi beraya haji kat umah cousin, dia bagi rasa tp strawberry flavour.... sedap !!! ckp kat dalam hati 'kalau ler perisa pandan, mau abis aku ngap ni'... hu3... nampak x gelojoh kat situ....

Biler tgk bahan2 dia memang senang dan mudah sgt... so, aper tunggu lagi !!! balik jer keje, gi cari cream cheese.... terus buat.... Alhamdulillah, akhirnya jadi gak saya punyer cheese cake pandan leleh ni... disebabkan sagat halus x de, ternampak ler cheese yg agak kasar di atas kek tu... x pe ler, masuk perut pun hancur gak kan?? he3... ayat cover line...

So, bahan2 utk kek adalah seperti di bawah....

Kek

1. Telur - 4 biji (*)
2. Gula - 1/2 cawan (*)
3. Ovallete - 1 sudu besar (*)
4. Pewarna - beberapa titik
5. Perisa - 1 penutup botol
6. Tepung gandum - 1 setengah cawan
7. Baking powder - 1 sudu teh
8. Minyak masak @ minyak jagung - 1/4 cawan

- Pukul bahan2 yg bertanda (*) hingga kembang dan ringan

- Kemudian masukkan pewarna, perisa, tepung gandum, baking powder dan minyak masak @ minyak jagung.... kacau sehingga rata.

- Sapukan loyang dengan minyak dan tuangkan adunan kek tersebut.

- Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil utk mengelakkan air kukusan jatuh ke dalam adunan.

- Pastikan air kukusan dimasak terlebih dahulu. Kukus kek selama 40 minit.

- Selepas kek dimasak, keluarkan kek dari loyang dan sejukkan.

- Belah bahagian tengah kek dgn menggunakan benang.

Topping

1. Cream cheese - 250 gram
2. Susu pekat - 1/2 cawan
3. Susu cair - 1/2 cawan
4. Cheddar cheese blok

- Pukul bahan2 di atas sehingga sebati dan tidak berketul.

- Sapukan di bahagian tengah dan di atas kek

- Parutkan Chedder cheese blok di atas topping tadi... kalau dapat parut yg halus tu, lg cantik....



Ok la..... selamat mencuba yer kengkawan... Sekian.... :)


23 comments:

  1. No.5 tu perisa ape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kisah perisa aper... maksud nyer kalau :-

      1. perisa pandan - pewarna hijau
      2. perisa strawberi - pewarna pink @ merah
      3. perisa pisang - pewarna kuning

      macam saya guna perisa pandan.... terpulang kalau awak nak pakai perisa aper pun.... tq sebab komen di blog saya... :)

      Delete
  2. Tepung gandum brand cap sauh tu bole ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry for late reply... bleh... tapi kena tapis yer... :) :)

      Delete
  3. Replies
    1. sama2.... In Shaa Allah, ader ilmu kiter kongsi sama2 yer... :) :)

      Delete
  4. Salam.. Klu kukus dengan bekas pelastik boleh ke.??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam..... maaf, lambar reply... bleh juga gunakan bekas plastik...

      Delete
  5. Salam tq for resepi mmg menjadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa'alaikumussalam..... Alhamdulillah, sama2... sharing is caring.. :) :)

      Delete
  6. Assalamualaikum. Kalau ovallete tu takde. Boleh ganti dgn benda lain ke? Atau memang kena guna ovallete tu juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kena guna ovallete sbb ovallete yg melembutkan tekstur kek... 😊😊

      Delete
    2. Mmg kena guna ovallete sbb ovallete yg melembutkan tekstur kek... 😊😊

      Delete
  7. Salam kak, saya cuba buat semalam tapi kek saya bahagian tengah tak lembut, agak pejal. kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sbb pukulan gula, telur dan ovallete x lama dan x ringan... make sure ketiga2 bahan ni dipukul sekata dan hingga bertanduk...

      Delete
    2. Mungkin sbb pukulan gula, telur dan ovallete x lama dan x ringan... make sure ketiga2 bahan ni dipukul sekata dan hingga bertanduk...

      Delete
  8. assalam.. tepung tu kalo ganti ngn tepung span mix cake blh ke?

    ReplyDelete
  9. salam kak..kalau kite pukul gula, telur dan ovallate tu pakai blender boleh x?

    ReplyDelete
  10. Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann ���� kene seruu aura rajn dtg ni��

    ReplyDelete
  11. Salam.saya pun nak tanya boleh tak blend je bahan2 tu.sbb saya xde mixer

    ReplyDelete
  12. esok saya buat... harap2 mnjadi.. pestime buat kek.. belek2 resepi.. sis punya rwsepi yg sempoii ..

    ReplyDelete
  13. esok saya buat... harap2 mnjadi.. pestime buat kek.. belek2 resepi.. sis punya rwsepi yg sempoii ..

    ReplyDelete
  14. salam cheese tu tatura kaa ?

    ReplyDelete