SELAMAT DATANG

Blog ni hanya sekadar luahan rasa jer.... saya menulis atas dasar pengalaman saya selama mengharungi hidup ni ... Jika ader yg terasa pada kata2 yg ditulis, saya mohon maaf.. tak terlintas dihati ni utk mengutuk, mengata mahupun aper sahaja... Saya cuma manusia biasa....Anggap ni cuma bacaan ringan yer... Terima kasih sbb mengikuti blog saya ni.....:P

Sunday, January 10, 2016

anak dara darjah satu !!!


Assalamu'alaikum...

Ha3..... biler tau jer 04/01/2016 ni anak dara saya si Maisarah Syafiqa tu nak masuk darjah satu, dah berkira2 dalam kepala otak... ok ke tak dia ni?? dah la masa masuk tadika, dia ler murid yg paling kuat nangis... haaaa, pengsan !!!

Sebelum mula sekolah, dok tanya2 dia... nak sekolah x?? bersungguh2 dia seronok... masa tu tawakl jer la kot2 betul yg dia mmg suker sekolah tu... anak dara ni manja skit... x biasa berenggang ngan keluarga... lebih2 lg ngan saya atau pun nenek dia...

First day antar, she was very excited !!! biler tgk kengkawan ramai2.... senyum sampai ke telinga... hahhhh !! lega hati saat tu.... terdetik dalam hati, tak susah plak dia nak gi sekolah... mungkin environment sekolah tu yg buat dia suker.... lebih2 lg dia kena pakai baju sekolah seakan2 abg dia.... mmg dia suker la...

Alhamdulillah, hari pertama ditempuh dgn sabar walaupun agak terkejar2 nak menghantar dua2 anak sekaligus... hahhhh !!! pengsan dibuat nyer... bukan aper, tambang bas @ van naik mendadak... disebabkan anak dua2 dah sekolah, saya cuba utk meminimakan perbelanjaan bulanan... maklumlah satu kudrat jer yg mencari rezeki... so, kena pandai2 ler adjust... mana ngan duit belanja ari2 lagi... tp nasib baik la anak2 ni bukan jenis merungut sgt....

Second day, mula2 tu excited nak pegi... tp mungkin sbb x de kawan lagi, dia agak takut2... tambah2 sorang pun dia x kenal... saya plak amik cuti sehari jer... bukan aper, cuti tahun x banyak !! so, satu ari tu saya peruntukan utk diorang... tp seriously mmg penat2 sgt.... pagi2, antar abg dia ke sekolah rendah.... masa lunch, amik anak dara ke sekolah rendah plak dan amik abg dia.... lepas tu antar balik ke umah utk siap2 ke sekolah agama... saya hanya tunggu kat bawah jer... mcm tu la rutin utk tahun ni.... walaupun nampak penat, tp saya puas... sekurang2 nyer anak2 membesar depan mata....

Dalam kete ni la, saya sempat borak2 ngan anak2... tanya rutin diorang kat sekolah... gurau2 ngan diorang.... faham2 la, saya ni suker buat banyak benda dalam satu masa.... tp Alhamdulillah, dgn bantuan mak dan along saya, memudahkan banyak perkara.... tima kasih banyak2.... :)

Menjadi ibu berkerjaya sgt2 mencabar tp saya ni jenis susah nak mengalah melainkan saya sakit jer... itu mmg surrender !!! tp kena kuat demi anak2 tersayang.... In Shaa Allah.... selagi kudrat ni masih kuat, saya akan terus2an bertahan demi mereka2 yg saya sayang....







Sekian...



No comments:

Post a Comment